Το νησί των γλυκών μυστικών και των γιορτών της καρδιάς!(“Île des doux secrets et des fêtes du coeur!” Un voyage à Cythère, A Voyage to Cythera).
Γενέτειρα, κατά τον Ησίοδο, της θεάς Αφροδίτης, πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Jean Antoine Watteau και του ποιητή Charles Baudelaire, πνοή έκφρασης για την οπτική του Θ. Αγγελόπουλου... Ένα νησί που η φύση προίκισε με μοναδικές ομορφιές. Κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα, βουνοπλαγιές ντυμένες στα πράσινα και άλλες βραχώδης και άγονες, πηγές που ρέουν, μαγευτικές παραλίες, όμορφα γραφικά χωριουδάκια, αυθεντική γαστρονομία, αρχιτεκτονική που ακουμπάει στην Ενετική τεχνοτροπία αλλά και σε στοιχεία της Κρήτης και της Μάνης...
Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο, το νοτιότερο σημείο των Επτανήσων, βρίσκονται στην είσοδο του Λακωνικού κόλπου, εκεί που σμίγει η Δύση με την Ανατολή στη Μεσόγειο. Διατηρούν έντονη την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική να κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, με τις βυζαντινές εκκλησίες και το ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα.
Οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τις πτυχές της λαϊκής παράδοσης των Κυθήρων η οποία παραμένει μέχρι τις μέρες μας ζωντανή.
Μη χάσετε τη γιορτή του Κρασιού στα Μητάτα, το πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας (24 Σεπτεμβρίου) και της Αγίας Ελέσας (1η Αυγούστου), κ.α.
Λέξεις που συνθέτουν μια εικόνα μαγική για τον ξεχωριστό αυτό προορισμό της Ελλάδας…τα Κύθηρα. Έναν τόπο που κρύβει πολλά μυστικά και σας καλεί να τα ανακαλύψετε.
Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο, το νοτιότερο σημείο των Επτανήσων, βρίσκονται στην είσοδο του Λακωνικού κόλπου, εκεί που σμίγει η Δύση με την Ανατολή στη Μεσόγειο. Διατηρούν έντονη την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική να κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, με τις βυζαντινές εκκλησίες και το ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα.
Οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τις πτυχές της λαϊκής παράδοσης των Κυθήρων η οποία παραμένει μέχρι τις μέρες μας ζωντανή.
Μη χάσετε τη γιορτή του Κρασιού στα Μητάτα, το πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας (24 Σεπτεμβρίου) και της Αγίας Ελέσας (1η Αυγούστου), κ.α.
Εξερευνώντας τα Κύθηρα
Στη Χώρα η εικόνα είναι παραμυθένια. Ξεκινήστε την περιπλάνηση στα σοκάκια της, με τα αρχοντικά και τις κατοικίες των παλιών ευγενών. Τα σπίτια, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και οι δρόμοι ανάμεσά τους στενοί με καμάρες, ακολουθούν τη λιτή νησιωτική αρχιτεκτονική, με έντονο το ενετικό στοιχείο. Αξίζει μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.
Στο βορειοανατολικό τμήμα των Κυθήρων βρίσκεται το χωρίο Αγία Πελαγία, με το παλαιότερο λιμάνι του νησιού, υπέροχη παραλία και πολλές ταβέρνες και καταλύματα. Στην περιοχή καταλήγει το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.
Μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε δροσερά πεύκα θα σας οδηγήσει στο μεγαλύτερο χωριό των Κυθήρων, τον Ποταμό, κεφαλοχώρι που παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τα παραδοσιακά σπίτια, τα παλιά αρχοντικά του νησιού, το ενετικό φρουραρχείο και το νεοκλασικό κτήριο του Νηπιοτροφείο. Τα παραδοσιακά καφενεία, φούρνοι, οι ταβέρνες που προσφέρουν θαυμάσιες τοπικές σπεσιαλιτέ και οι πολυάριθμες επιλογές διαμονής συνθέτουν την εικόνα του χωριού. Σημειώστε ότι αξίζει να επισκεφτείτε τον Ποταμό, την Κυριακή, για να δείτε από κοντά το μεγάλο Παζάρι που πραγματοποιείται στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού και όπου μπορείτε να γευτείτε και να προμηθευτείτε τοπικά αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα των ντόπιων παραγωγών. Το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία διοργανώνεται πανηγύρι με πολύ χορό, φαγητό και ντόπιο κρασί.
Μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε δροσερά πεύκα θα σας οδηγήσει στο μεγαλύτερο χωριό των Κυθήρων, τον Ποταμό, κεφαλοχώρι που παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τα παραδοσιακά σπίτια, τα παλιά αρχοντικά του νησιού, το ενετικό φρουραρχείο και το νεοκλασικό κτήριο του Νηπιοτροφείο. Τα παραδοσιακά καφενεία, φούρνοι, οι ταβέρνες που προσφέρουν θαυμάσιες τοπικές σπεσιαλιτέ και οι πολυάριθμες επιλογές διαμονής συνθέτουν την εικόνα του χωριού. Σημειώστε ότι αξίζει να επισκεφτείτε τον Ποταμό, την Κυριακή, για να δείτε από κοντά το μεγάλο Παζάρι που πραγματοποιείται στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού και όπου μπορείτε να γευτείτε και να προμηθευτείτε τοπικά αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα των ντόπιων παραγωγών. Το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία διοργανώνεται πανηγύρι με πολύ χορό, φαγητό και ντόπιο κρασί.
Κατηφορίζοντας νοτιότερα θα συναντήσετε τον παραδοσιακό οικισμό Αρωνιάδικα, με μικρά λευκά σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με καμάρες και αυλές με βουκαμβίλιες. Εδώ θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας μέλι από τοπικούς παραγωγούς.
Από το Ποταμό ακολουθώντας τις πινακίδες θα οδηγηθείτε σε 8χλμ. προς τα ερείπια της Παλαιόχωρας, την ιστορική πρωτεύουσα του νησιού. Οι εικόνες εδώ θα σας συναρπάσουν. Η πάλαι ποτέ βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού στέκει ερειπωμένη, πάνω σε απότομο λόφο, προστατευμένη ανάμεσα στις χαράδρες λίγο πριν την έξοδο στην θάλασσα, αθέατη όμως από αυτήν. Το φυσικό τοπίο επιβλητικό όπως και τα ερείπια, της πολιτείας που καταστράφηκε συθέμελα το 1537 από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Τα απομεινάρια των κατοικιών και των εκκλησιών, επιβεβαιώνουν την μεγάλη ανάπτυξη που κάποτε γνώρισε.
Για όσους αγαπούν τον αγροτουρισμό είναι ο Κάλαμος. Η καρδιά του νησιού κτυπά εδώ. Περιβόλια, οπωρώνες, αμπελώνες και θαύματα της κυθηραϊκής φύσης είναι διαθέσιμα για να τα δοκιμάσετε στις ταβέρνες της περιοχής.
Χύτρα b>: Ένα εκπληκτικό βραχώδες νησί, Χύτρα ή Αυγό που βρίσκεται λίγο νοτιότερα από το λιμάνι του Καψαλίου, περιμένει να εξερευνηθεί. Η θαλάσσια σπηλιά στη νότια πλευρά συναρπάζει τους επισκέπτες με τις αντανακλάσεις του νερού δημιουργώντας μια επανάσταση χρωμάτων και σχεδίων. Το σπήλαιο είναι το σπίτι για τις φώκιες, καθώς και για απειλούμενα είδη γερακιών, τα οποία χτίζουν τις φωλιές τους στους βράχους. Το τραχύ έδαφος της Χύτρας είναι άλλο ένα σημείο όπου ανθίζει η Σεμπρεβίβα, το κίτρινο λουλουδάκι που ζει για πάντα. Μην προσπαθήσετε να το συλλέξετε μόνοι σας! Η ολισθηρότητα του εδάφους το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο. Οι έμπειροι ντόπιοι γνωρίζουν πως να το συλλέξουν. Η πρόσβαση στο βραχώδες νησί γίνεται με ιδιωτικά σκάφη από το Καψάλι.
Γευτείτε προϊόντα της κυθηραϊκής παράδοσης
Θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων, που ξεχωρίζει στη γεύση, το άρωμα, το χρώμα.
Φατουράδα, το γευστικότατο ηδύποτο του νησιού από αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλα ή με άρωμα και γεύση από φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο μετά από χρονοβόρα επεξεργασία της φλούδας ή του κουκουτσιού (λιαστές φατουράδες).
Ροζέδες, παραδοσιακά γλυκά από θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, τα οποία διατηρούνται για πολλούς μήνες, χωρίς να χάσουν ίχνος από τη θεσπέσια γεύση τους.
Παστιτσέτο, γλυκό με «αρχοντικές» καταβολές, που απαιτεί τα καλύτερα υλικά: άφθονη βανίλια, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα κυδώνι.
Ξεροτήγανα, με την τόσο λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους που μοιάζουν με νούφαρα και με αγνά υλικά: λεπτό τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα.
Πάστα μύλου, η πανδαισία των εραστών του αμύγδαλου με βάση του ψιλοαλεσμένο στο χειρόμυλο, εξ ου και η ονομασία, ξασπρισμένο αμύγδαλο. Το σωστά «μετρημένο» σιρόπι που δένει με το σώμα του, αναδεικνύει τα προσόντα του.
Κούμαρα, γλυκό μεγέθους μπουκιάς, που μιλάει κατευθείαν στο στόμα και τα γευστικά σας αισθητήρια.
Μπουτίνο, το «παντεσπάνι» των Κυθήρων. Παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα, αγνό βούτυρο, χωριάτικα αυγά, σιμιγδάλι, ζάχαρη, σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο και τριμμένη κανέλα. Δοκιμάστε το με παγωτό.
Μελούνια, πολύ μικρά λαχταριστά μελωμένα γλυκά, φτιαγμένα από τα καλύτερα υλικά: θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, αλεύρι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η οινική ανάπτυξη στα Κύθηρα. Οι οινόφιλοι θα βρουν κάποιες δυνατότητες για οινοτουρισμό στα Κύθηρα και αρκετά εμφιαλωμένα κρασιά.
Έτσι, κατά την παραμονή σας στο νησί, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το καλό φαγητό και το κρασί θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο!
Φατουράδα, το γευστικότατο ηδύποτο του νησιού από αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλα ή με άρωμα και γεύση από φρούτα όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο μετά από χρονοβόρα επεξεργασία της φλούδας ή του κουκουτσιού (λιαστές φατουράδες).
Ροζέδες, παραδοσιακά γλυκά από θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, τα οποία διατηρούνται για πολλούς μήνες, χωρίς να χάσουν ίχνος από τη θεσπέσια γεύση τους.
Παστιτσέτο, γλυκό με «αρχοντικές» καταβολές, που απαιτεί τα καλύτερα υλικά: άφθονη βανίλια, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα κυδώνι.
Ξεροτήγανα, με την τόσο λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους που μοιάζουν με νούφαρα και με αγνά υλικά: λεπτό τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα.
Πάστα μύλου, η πανδαισία των εραστών του αμύγδαλου με βάση του ψιλοαλεσμένο στο χειρόμυλο, εξ ου και η ονομασία, ξασπρισμένο αμύγδαλο. Το σωστά «μετρημένο» σιρόπι που δένει με το σώμα του, αναδεικνύει τα προσόντα του.
Κούμαρα, γλυκό μεγέθους μπουκιάς, που μιλάει κατευθείαν στο στόμα και τα γευστικά σας αισθητήρια.
Μπουτίνο, το «παντεσπάνι» των Κυθήρων. Παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα, αγνό βούτυρο, χωριάτικα αυγά, σιμιγδάλι, ζάχαρη, σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο και τριμμένη κανέλα. Δοκιμάστε το με παγωτό.
Μελούνια, πολύ μικρά λαχταριστά μελωμένα γλυκά, φτιαγμένα από τα καλύτερα υλικά: θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, αλεύρι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η οινική ανάπτυξη στα Κύθηρα. Οι οινόφιλοι θα βρουν κάποιες δυνατότητες για οινοτουρισμό στα Κύθηρα και αρκετά εμφιαλωμένα κρασιά.
Έτσι, κατά την παραμονή σας στο νησί, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το καλό φαγητό και το κρασί θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο!
source: Visit Greece